Sezonul rece se afla la debut si, odata cu el, se naste nevoia de a consuma bauturi calde, sau care sa incalzeasca, chiar si atunci cand esti la o petrecere, sau te intalnesti cu prietenii. 
 

Cafeaua preparata in stil irlandez, cunoscuta sub numele de cocktail Irish coffee este unul dintre mixurile preferate odata cu scaderea temperaturilor, dar si una dintre cele mai populare bauturi din lume.
Ingredientele de baza sunt whiskey si cafea, de preferat ambele de cea mai buna calitate. La ele se adauga frisca cremoasa, ce va fi batuta chiar inainte de servirea bauturii.

 

Reteta originala


Pentru a putea prepara un cocktail Irish coffee, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

- 1 pahar transparent (din sticla termorezistenta, preincalzit)
- 4575 ml irish whiskey premium 
- 80 ml cafea tare (espresso
- 1-2 lingurite zahar brun
- frisca pentru decor.

Se toarna in pahar cafeaua, se indulceste cu zaharul (detaliu ce va ajuta frisca sa ramana la suprafata), se adauga whiskey-ul. La final, cu ajutorul unei linguri incalzite, pozitionata deasupra bauturii, se decoreaza cu un strat de frisca proaspat batuta.
Frisca nu trebuia incorporata in mix, acesta consumandu-se prin stratul onctuos de la suprafata (impreuna cu acesta).

Cocktail Irish coffee se consuma de preferinta cald, pentru a dezvalui pe palat toate nuantele subtile ale distilatului si cafelei. 
Uneori, se mai pot adauga ca decor ciocolata, sau scortisoara.

 

Irish coffee cocktail in istorie

Primele variante de cocktailuri ce contin cafea sunt semnalate acum nu mai putin de 150 de ani.
Conform celor de la Diffordsguide.com pe la mijlocul secolului XIX, cocktailurile Pharisaer si Fiaker (cocktailuri de cafea, ornate cu frisca) puteau fi comandate in cafenelele din Viena. Dupa 1900 apar si alte bauturi asemanatoare, cu denumiri diferite, dar baza comuna.
In Franta, amestecul de cafea si distilat a fost numit, in aceeasi perioada istorica, “Le Gloria”. Despre el scriau Balzac in 1834, in “Le Pere Godot”, sau Flaubert, in 1857, in “Madame Bovary”. 

Reteta actuala a bauturii este revendicata de mai multi, incepand cu 1942, insa fara a se sti cu siguranta care a fost primul dintre ei. Cel mai faimos pare sa fi fost Joe Sheridan, un bucatar-sef in baza aeriana Foynes de langa Limerick (Irlanda), care isi ajuta clientii infrigurati sa se incalzeasca si sa ramana treji.
Mai tarziu, in 1952, scriitorul de calatorii Stanton Delaplane introduce reteta in Statele Unite. Primul bar american unde reteta este  “adoptata” va fi cel al hotelului Buena Vista din San Francisco. Astazi, hotelul serveste pana la 2.000 de irish coffee cocktails/zi.

 

Variatiuni pe aceeasi tema

Gustul, taria si compusii aromatici ai cocktail Irish coffee difera, in functie de tipul de: cafea, whisky (whiskey) si frisca folosite. Orice modificare a unuia, sau mai multor ingrediente va transforma radical rezultatul final.

Unul dintre cele mai cunoscute “derapaje” de la reteta originala este Baileys Irish Coffee – cu adaos de Bailey’s Irish Cream  si, optional, fulgi de  ciocolata pentru decor.

De asemeni, specificul tarii in care se serveste bautura poate “dicta” ingredientele folosite: 

- in Spania, “Cafe irlandes” are un strat inferior de whisky, un strat median de cafea si unul superior, de frisca
- in Asia de Sud-Est, cocktailul are cafea, whisky si gheata (si doar uneori frisca)
- in Jamaica, se foloseste romul in locul whisky-ului
- in Scotia, “Cafeaua gaelica” (numita si Cafea Highland) este facuta cu whisky scotian
- in Rusia se schimba atat denumirea (devine Russian coffee), cat si distilatul (vodka).


Cand la reteta initiala se adauga si alte ingrediente (sau se elimina unele), pot aparea numeroase idei de mixuri, limitate doar de imaginatia celui care prepara bauturile. Este unul dintre motivele pentru care anual, la Festivalul Cafelei din Amsterdam, una dintre probele din concurs consta in prezentarea unui cocktail unic, pe baza de cafea si distilate. 

 

Cand poti bea cocktail Irish coffee?


Se spune ca poti bea mixul ori de cate ori simti nevoia sa te incalzesti la picioare. Are circa 9% ABV (tarie alcoolica).
Daca vrei doar sa sarbatoresti National Irish Coffee Day, o poti face in fiecare an, pe 25 ianuarie.
Altminteri, poti savura un cocktail Irish coffee de fiecare data cand vrei sa simti deopotriva “focul” din whisky, “amarul” din cafea si cremozitatea din frisca proaspat batuta. Te vei incalzi si te vei energiza, cu siguranta.

 

Unde gasesti cele mai bune ingrediente pentru un cocktail Irish coffee memorabil? La Expert Drinks am pregatit pentru tine un whiskey irlandez de exceptie si o cafea premium.

Mixeaza ca un profesionist si da un plus de savoare zilelor tale!