Descris de amatorii de bauturi cu nuante florale si note dulci drept “Martini din epoca Prohibitiei”, Aviation este cocktailul pe baza de gin, cu adaos de lichior de cirese Maraschino, lichior de violete si suc proaspat de lamaie.

Creatorul retetei originale pare sa fi fost Hugo Ensslin, un barman german celebru in New York la inceputul secolului al XX-lea. Prima dovada scrisa legata de cocktailul violet-pal a aparut in “Recipes for Mixed Drinks”, in 1916.

In 1930, Harry Craddock publica in “Savoy Cocktail Book” o varianta diferita a retetei lui Ensslin, fara lichior de violete, greu de gasit la acea vreme si mult dupa. 

Abia in 2007, importatorul Haus Alpenz descopera la Rothman&Winter, in Austria, un lichior de violete care ii atrage atentia si care il duce cu gandul la clasicul cocktail.  Astfel ia nastere o noua epoca Aviation cocktail. 

Gustul bauturii ce a cucerit consumatorii este neted, unic, cu indicii de cirese si finish delicat. Merita incercat macar o data!

 

Reteta Aviation cocktail:

- un pahar de cocktail (cupa, sau Martini), racit in prealabil
- 45 ml de gin Aviation
- 15 ml lichior Maraschino 
- 15 ml lichior de violete
- 15 ml suc de lamaie
- o cireasa glasata pentru decor.


Cum se prepara?

Ingredientele masurate cu atentie se pun intr-un shaker, impreuna cu o ceasca mare de gheata si se agita energic timp de 10 secunde. Cocktailul se strecoara apoi intr-un pahar racit in prealabil si se orneaza cu o cireasa Maraschino confiata. Masurarea ingredientelor, precum si calitatea lichiorului de violete, asigura un rezultat final spectaculos.

Reteta este simpla si lasa putin loc pentru variatiuni. Totusi, fiecare barman poate modifica proportiile, in functie de preferintele consumatorilor, dar si de modul in care vrea sa echilibreze dulcele lichiorului cu acrisorul sucului de lamaie.

 

Variatiuni pe aceeasi tema

- American G&T – Aviation American Gin, apa tonica, felii de lamaie si lime pentru decor
- Gin sour – cu sirop de zahar simplu in loc de Maraschino si fara lichior de violete
- Blue Moon – fara Maraschino
- Moonlight cocktail – cu lichior Cointreau in loc de Maraschino.

 

De ce Aviation?


Numele cocktailului nu provine de la ginul eponim (Aviation American Gin apare abia in 2006), ci de la lichiorul de violete, ce confera bauturii o nuanta albastru-deschisa, usor spre violet-pal, dar si de la impletirea istoriei mixului cu inceputurile aeronauticii, cand calatoria cu avionul era un lux permis doar celor bogati. 


Aviation este cu siguranta o bautura clasica, venerata cum putine mixuri sunt, al carui echilibru fragil intre proportiile ingredientelor puternic aromate ii poate converti chiar si pe cei care anterior au declarat cu nonsalanta ca nu le place ginul. 


Descopera acum reteta unui cocktail Aviation si Pachetul promotional special pregatit din cele mai bune ingrediente!